Türkiye ile Ukrayna arasında süt ve süt ürünleri ihracatı görüşmeleri başladı

Son Güncelleme:

Yayın Tarihi:

Bir dizi program için Kiev’e gelen Yumaklı’nın ilk ziyareti mevkidaşı Koval’a oldu. Ukrayna Tarım Bakanlığı’nda gerçekleşen toplantıda konuşan Bakan Yumaklı, özellikle son 10 yılda iki ülke arasındaki ilişkilerin çok yönlü olarak geliştiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’in bu ilişkileri daha da geliştirmek için yoğun bir çaba içinde olduğunu belirten Yumaklı, “Biz Ukrayna’da, sürecin en başından beri adil ve kalıcı bir barışın sağlanmasını istiyoruz. Savaş zamanında ihtiyaç sahibi ülkeler için tahıl koridoru sürecini beraber yürüttük. Bu koridordan yaklaşık 33 milyon ton tahıl ihtiyaç sahibi ülkelere gitti. Olağanüstü zamanda bunu yapan ülkelerin barış ortamında ilişkilerini çok daha üst seviyeye taşıyacağından hiç şüphem yok.” dedi.

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ İHRACATI İÇİN GÖRÜŞMELER BAŞLADI

Türkiye’nin Ukrayna’ya süt ve süt ürünleri ihracatının önündeki engellerin kaldırılması için talepte bulunan Yumaklı, şunları kaydetti:

“Belirtmek isterim ki ülkemiz, Avrupa Birliği’ne süt ve süt ürünleri, ısıl işlem görmüş kanatlı eti başta olmak üzere birçok hayvansal ürünün ihracatı için onaylı ülke statüsündedir. Buna rağmen ülkemizden AB ve diğer birçok ülkeye ihracatı gerçekleştirilen çok sayıda hayvansal ürün için Ukrayna’ya ticaret kısıtlaması konulmuş. Bunun kaldırılmasını talep ediyoruz. Bu konuda adım atılırsa çok memnun oluruz.”

Bakan Yumaklı’nın bu talebine karşılık Koval, konuyla ilgili bir heyet görevlendireceğini ifade etti.

Görüşmede Yumaklı, ayrıca Ukrayna’nın savaş nedeniyle su ve sulama alt yapısının zarar gördüğüne dikkati çekerek, “Ülkemiz, başta sulama sistemleri, tarımsal teknoloji, AR-GE, tohumculuk ve gıda işleme sanayisindeki gücüyle Ukrayna için önemli bir ortak ve destekleyici ülke konumunda. Bu kapsamda, Ukrayna’daki savaştan etkilenen bölgelerde Türkiye’nin bu alanlardaki tecrübeleri uzmanlar ve ortak çalışmalar eşliğinde Ukrayna’nın geniş arazileriyle birleştirilerek verimlilik artırılabilir. Öncelikli olarak sulama altyapısının yeniden inşası konusunda teknik çalışma yapmaları için Bakanlığımızdan  bir ekip yönlendirmek isterim.” diye konuştu.

Türkiye’nin tarım makinaları üretiminde ve ihracatında önemli bir yere sahip olduğunu da dile getiren Yumaklı, hem uygun maliyet hem de lojistik yakınlık değerlendirildiğinde Türkiye’nin Ukrayna için iyi bir alternatif olabileceğini, şartlar oluşursa Ukrayna’ya tarım makinaları ihracatı yapılabileceğini de sözlerine ekledi.

“HEDEFİMİZ 10 MİLYAR DOLAR TİCARET HACMİ”

Ukrayna Tarım Bakanı Koval ise Kiev’deki görüşmenin kısa süre önce Türkiye’ye yaptıkları ziyaretin devamı niteliğinde olduğunu söyledi.

İki ülke arasındaki dış ticaret hacminin artırılmasıyla ilgili devlet başkanlarının hedef koyduğunu anımsatan Koval, “Bizim ilk görevimiz, karşılıklı ticaret hacmimizi 10 milyar dolar seviyesine çıkartmak. Bunun bir parçası olarak tarım sektöründe üzerimize  düşeni yapmaya hazırız.” dedi.

Konuşmaların ardından iki ülke bakanları arasında Türkiye – Ukrayna Tarım Çalışma Grubu 6. Dönem Toplantısı tutanağı imzalandı.

- REKLAM -spot_img

İlgili Diğer Haberler

Tekvandocu Kerem Kıl Milli Takım Kampı’na çağrıldı

Sakarya Büyükşehirli başarılı tekvando sporcusu Kerem Kıl, 25-27 Temmuz’da İstanbul’da düzenlenecek Avrupa Para Gençlik Taekwondo Oyunlarında ter dökecek....

LGS öncesinde uzmanından altın tavsiyeler

Üniversite ve lise giriş sınavları öncesinde Büyükşehir Belediyesi Sosyal Gelişim Merkezi’nde görev yapan Uzman Klinik Psikolog Ecran Alim...

Sakarya afet bilincini Güneşler Afet Eğitim Merkezinde kazanacak

SAKARYA - “Afetlere hazır bir şehir, güçlü bir gelecek demektir” sloganıyla hareket eden Büyükşehir Belediyesi, hizmete aldığı Güneşler...

Prof. Dr. İbrahim Özçelik’e “Siber Güvenlik Ekosistemine Katkı Veren Akademisyen” Ödülü

Sakarya Üniversitesi Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. İbrahim Özçelik, Türkiye Bilişim Derneği (TBD) tarafından...