1. Uluslararası Türk Halklarının Muhaceret Edebiyatı Sempozyumu Başladı

Son Güncelleme:

Yayın Tarihi:

1. Uluslararası Türk Halklarının Muhaceret Edebiyatı Sempozyumu’nun açılışı İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Şeref Holü’nde gerçekleştirildi. Açılışta konuşan İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar, göç ve edebiyat ilişkisine vurgu yaptı.

Temel konuları farklı coğrafyalarda iz bırakan yazarların eserlerinin metinler arası okumalarının yapılması ve bu eserlerin disiplinler arası bir perspektifle incelenmesi olan sempozyumun açılış konuşmalarını İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar, Azerbaycan Cumhuriyeti Milletvekili Avrupa Parlamenterler Meclisi Azerbaycan Heyeti Üyesi Prof. Dr. Rafael Hüseynov, İÜ Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Balcı, Sakıp Sabancı Müzesi Müdürü Dr. Nazan Ölçer ve Hüseyin Cavid Azerbaycan Okulu Müdürü Dr. Şargiye Memmedli gerçekleştirdi.

İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar yaptığı açılış konuşmasında göçü, sadece insanların değil bilginin, metanın ve neredeyse diğer her şeyin hareket halinde olduğu bu çağda basitçe tanımlamanın yeterli olmayacağının altını çizerek göçün ve göçmenin artık tek bir disiplin tarafından açıklanabilen olgular olmadığını belirtti. Edebiyatın da bu bağlamda önemli bir yeri olduğunu söyleyen Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar, ülkemizin tarihindeki göç hikayelerinden bahsederek Türkiye’nin geçmişten beri sadece Türklere ve Müslümanlara kapısını açmadığını, darda olan, zulüm gören kim varsa herkesi kucakladığını vurgulayarak konuşmasını sonlandırdı.

Hüseyin Cavid Azerbaycan Okulu Müdürü Dr. Şargiye Memmedli yaptığı konuşmada Türkiye’den Azerbaycan’a inşa edilen köprünün temellerini atan Azerbaycanlı yazar ve şairlerden bahsetti.

İÜ Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Balcı, sempozyumda Göç’ün edebiyata yansımasını inceleyeceklerini ifade etti ve bu sempozyumun hazırlanmasında emeği olan kişilere teşekkürlerini sundu.

Sakıp Sabancı Müzesi Müdürü Dr. Nazan Ölçer, konuşmasında babası Prof. Dr. Ahmet Caferoğlu’nun da bir muhaceret kahramanı olduğunu belirterek babasının bu konu hakkındaki çalışmalarına ve verdiği öneme değindi.

Azerbaycan Cumhuriyeti Milletvekili Avrupa Parlamenterler Meclisi Azerbaycan Heyeti Üyesi Prof. Dr. Rafael Hüseynov, istenilen muhaceret ve onun doğurmuş olduğu edebiyatın, yalnız geçmiş hakkındaki hatıralar olmadığını vurgulayarak aynı zamanda ortaya çıkan bu edebiyatın bize gelecekte de rehberlik edeceğini belirtti. Çalışmaların, Türk Dünyasının tek devlet gibi birbirlerine sarılmasının daima esas amacı olması gerektiğini söyleyerek konuşmasını tamamladı.
Açılış konuşmalarının ardından plaket takdimi ve Muhaceret Nağmeleri dinletisi gerçekleştirildi.
- REKLAM -spot_img

İlgili Diğer Haberler

Kayseri Vinç

Kayseri, inşaat ve sanayi sektörünün hızla geliştiği şehirlerden biridir. Bu büyüme, ağır yüklerin taşınması, kaldırılması ve hassas projelerin...

Gezen Sinema Tırı Sakarya’da

Sakarya Büyükşehir Belediyesi, çocuklara sinemayı sevdirecek, yeni ve dikkat çekici bir projeye imza attı. Kültür ve Turizm Bakanlığı...

Sakarya’da Bir Mahalle Daha Deplase Çalışmaları ile Güçlü Altyapıya Kavuşuyor

SASKİ, hat yenileme çalışmalarıyla altyapıda güçlü adımlar atmaya devam ediyor. Çeşmebaşı Mahallesi’nde gerçekleştirilen 800 metrelik içme suyu hattı...

Bursa, Katılımcı Yönetimin Kalesi Olacak

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, 5 Aralık Dünya Gönüllüler Günü kapsamında düzenlenen programda kentteki sivil toplum kuruluşlarının...