Ün’den Sert Tepki: Üretimi Bitiriyorlar, İthalatı Teşvik Ediyorlar!

Son Güncelleme:

Yayın Tarihi:

Bugün Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile yağlık ayçiçeği tohumu ithalatında gümrük vergisi sıfırlandı. Daha önce 6 Ağustos 2024 tarihinde yayımlanan karar ile gümrük vergileri yağlık ayçiçeğinde %27’den %8’e, ham yağ ithalatında ise %36’dan %20’ye indirilmiş ve 1 milyon ton yağlık ayçiçeği tohumu veya karşılığı 400 bin ton ham ayçiçeği yağı ithalatı için tarife kontenjanı açılmıştı. Ancak yeni kararla birlikte 1 milyon ton yağlık ayçiçeği tohumu artık sıfır gümrükle ithal edilebilecek.

Edirne Milletvekili ve Ziraat Mühendisi Ediz Ün, alınan bu karara sert tepki gösterdi. Ün, kararın özellikle Türkiye’nin ayçiçeği üretiminde lider konumda olan Edirne ve çevresindeki üreticileri büyük ölçüde etkileyeceğini belirterek şunları söyledi:

“ÜRETİCİYE ‘EKİM YAPMAYIN’ MESAJI VERİLİYOR”

“Bu karar, Türkiye’nin ayçiçeği üretiminin yarısını karşılayan Edirne, Adana, Konya, Tekirdağ ve Kırklareli’deki üreticilerimize, ‘Siz ekim yapmayın’ demektir. Ocak ve Nisan aylarında yapılacak sıfır gümrüklü ithalat sonrası bahar aylarında ekim yapacak çiftçimiz neden ayçiçeği üretmeye devam etsin? Her yıl ürettiğimiz kadar ayçiçeği üretmemiz gerektiğini her platformda dile getiriyoruz. Ancak AKP, üretimi desteklemek yerine üretimi sabit tutmayı, hatta ithalatla daha da geriletmeyi tercih ediyor. Son beş yıldır üretimimiz 2,2 milyon ton civarında sabitlenmiş durumda. AKP iktidarından önce kendi kendimize yeterlilik oranımız %85’ti, bugün bu oran %51’e düştü. Tüm veriler, AKP’nin tarımda üretmek yerine ithalatı tercih ettiğini açıkça ortaya koyuyor.”

“ÜLKE KAYNAKLARI YABANCILARA AKIYOR”

AK Parti’nin ithalat politikalarının Türkiye’nin tarımsal geleceğini yok ettiğini vurgulayan Ün, şu çarpıcı rakamlarla ithalatın boyutlarını gözler önüne serdi:
“AKP döneminde 720 bin ton çerezlik, 14 milyon ton yağlık, 10 bin ton tohumluk, 12 milyon ton ham yağ, 250 bin ton rafine yağ ve 14 milyon ton ayçiçeği küspe ithalatına toplamda 26 milyar dolardan fazla ödeme yapıldı. Bu paraları kime ödüyoruz? Savaş halindeki iki ülke, Ukrayna ve Rusya’ya! Bu kararlar, ülke tarımını güçlendirmek yerine yandaşları zengin etmeyi amaçlıyor. Tek adam rejiminin aldığı bu kararlar, tarımımızı yok ederken halkımızı dışa bağımlı hale getiriyor.”

“ÇÖZÜM: ÜRETİCİYE DESTEK, PLANLI TARIM”

Ün, AK Parti’nin ithalat odaklı politikalarının yerine üretimi teşvik eden, planlı ve sürdürülebilir bir tarım politikasına geçilmesi gerektiğini vurgulayarak, şu önerilerde bulundu:
“Üreticimizin desteklenmesi, planlı tarım politikalarının devreye sokulması ve ithalat yerine yerli üretimin teşvik edilmesi şart. Türkiye’nin ayçiçeği üretim potansiyeli yüksek. Ancak üreticiye bu şekilde sırt çevrilirse, üretim tamamen bitecek. AKP gitmeden ülke tarımının kurtuluşu yok.”

Ün, ayçiçeği üreticilerinin yaşadığı sıkıntıları TBMM gündemine taşıyacağını ve üretimin sürdürülebilirliği için mücadeleye devam edeceğini ifade etti.

- REKLAM -spot_img

İlgili Diğer Haberler

Kayseri Vinç

Kayseri, inşaat ve sanayi sektörünün hızla geliştiği şehirlerden biridir. Bu büyüme, ağır yüklerin taşınması, kaldırılması ve hassas projelerin...

Gezen Sinema Tırı Sakarya’da

Sakarya Büyükşehir Belediyesi, çocuklara sinemayı sevdirecek, yeni ve dikkat çekici bir projeye imza attı. Kültür ve Turizm Bakanlığı...

Sakarya’da Bir Mahalle Daha Deplase Çalışmaları ile Güçlü Altyapıya Kavuşuyor

SASKİ, hat yenileme çalışmalarıyla altyapıda güçlü adımlar atmaya devam ediyor. Çeşmebaşı Mahallesi’nde gerçekleştirilen 800 metrelik içme suyu hattı...

Bursa, Katılımcı Yönetimin Kalesi Olacak

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, 5 Aralık Dünya Gönüllüler Günü kapsamında düzenlenen programda kentteki sivil toplum kuruluşlarının...