SUBÜ Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü tarafından ‘İslamiyet Öncesi Orta Asya Türk Mutfağı’ başlıklı etkinlik düzenlendi.
Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü tarafından ‘İslamiyet Öncesi Orta Asya Türk Mutfağı’ başlıklı bir etkinlik düzenlendi. Bölüm Başkanı Doç. Dr. Serkan Şengül koordinatörlüğünde lisans ve lisansüstü öğrencilerce hazırlanan menü; SUBÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Sinan Serdar Özkan, Prof. Dr. Ali Fuat Boz ve Prof. Dr. Oğuz Türkay, Genel Sekreter Dr. Öğretim Üyesi Gökhan Ergen, Sapanca İlçe Emniyet Müdürü Aslı Gül İlhan, Jandarma Üsteğmen Ahmet Gökkaya, Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Sarıışık ve akademisyenler tarafından tadıldı. Öğrencilerin yemek ve sunumları katılımcılardan tam not aldı.
Etkinlik detayları
Yemek öncesi yapılan sunumda katılımcılara ‘İslamiyet Öncesi Orta Asya Türk Mutfağı’ ile ilgili bilgiler sunularak Orta Asya göçebe kültüründe tüketilen yiyecek ve içecekler hakkında detaylı malumat verildi. Daha sonra modern Türk mutfak kültürüne uyarlanmış Orta Asya Türk Mutfağı tabakları servis edildi. Katılımcılara başlangıç olarak pastırmalı ve çökelek peynirli mini dürüm, yoğurtlu kavurgaç ve kuru meyvelerden oluşan atıştırmalık tabağı sunuldu. Ardından sucuklu yufka kruton ile servis edilen beyaz tarhana çorbası, bozkır tahılları salatası, kaymaklı buğday pilavı ile birlikte kuzu şiş sunumu yapıldı. Tatlı olarak ise susam, fındık ve pekmez soslu helva katılımcıların beğenisine sunuldu. Etkinlik boyunca tarihî bir yolculuk yapılarak Orta Asya Türk Mutfağını tanıma fırsatı verildi ve günümüzdeki gastronomik yaklaşımlarla lezzetler deneyimlendi.